ΝΟΜΟΣ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Προϋποθέσεις και οφέλη ένταξης στο Νόμο Δένδια (4307/2014)




Ο Νόμος 4307/2014, (Νόμος Δένδια), δίνει μεγάλο κίνητρο για την ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς, προσφέροντας τεράστια οφέλη και πλεονεκτήματα από την υπαγωγή στις διατάξεις του, ενώ οι εμπίπτοντες στις ανωτέρω διατάξεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης μέχρι την 31η Μαρτίου 2016.
Με τον παρόντα νόμο θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς, καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.
Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα όλων όσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου 4307/2014.
1.Ποια είναι τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα από την υπαγωγή στις διατάξεις του
Ρύθμιση ή και διαγραφή μέρους των οφειλών προς την Τράπεζα. Το μέγιστο ύψος της διαγραφής μπορεί να φθάσει έως € 500.000 ανά Τράπεζα και εξαρτάται από το σύνολο της οφειλής και της καθαρής περιουσίας  οφειλέτη και συνοφειλετών αλλά και εγγυητών. Πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς τις Φορολογικές Αρχές ή και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ύψους 20%. Σε περίπτωση περιορισμού οφειλής, ο περιορισμός ισχύει και για τους συνοφειλέτες και εγγυητές.
2. Ποιοι είναι οι Δικαιούχοι ένταξης
Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή επαγγελματίες που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό επαγγελματικό μητρώο και είχαν κύκλο εργασιών έως € 2,5 εκ. κατά την χρήση που έληξε στις 31/12/2013.
3. Προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου
H επιχείρηση να είναι σε λειτουργία, δηλαδή να μην υπάρχει λύση ή παύση εργασιών της επιχείρησης και ο επαγγελματίας να εξακολουθεί να ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να μην έχει υπαχθεί σε προ-πτωχευτική ή πτωχευτική διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα ή του νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή να έχει παραιτηθεί από αυτές. Να μην υπάρχει καταδίκη για φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου στο πρόσωπο του επαγγελματία ή των φορέων της επιχείρησης. Σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πρέπει να έχουν κάνει υπαγωγή αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής και να έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.
4. Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Αίτηση ρύθμισης του οφειλέτη. Βεβαίωση που υπογράφεται από τον ίδιο και τους συνοφειλέτες και εγγυητές - Βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων υπαγωγής στο Νόμο. - Αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων με προσδιορισμό της αντικειμενικής τους αξίας, καθώς και των υποχρεώσεων οφειλέτη και συνοφειλετών και εγγυητών. - Αναφορά των στοιχείων κάθε επιχείρησης με έναρξη λειτουργίας την 1/1/2010 που ασκεί ο/η σύζυγος ή συγγενής α΄ βαθμού οφειλέτη και συνοφειλετών/εγγυητών. - Αναγραφή τυχόν μεταβιβάσεων ακινήτων μετά την 1/1/2010 από τον οφειλέτη και τους συνοφειλέτες/εγγυητές ή τους συζύγους τους ή τους συγγενείς τους α΄ βαθμού. - Παροχή συγκατάθεσης στην Τράπεζα να διαβιβάσει τα στοιχεία του (τόσο εκείνα που περιέχονται στη βεβαίωση, όσο και εκείνων που έχει η Τράπεζα στην κατοχή της από τη συναλλακτική τους σχέση) στις Φορολογικές Αρχές και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. - Αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε περίπτωση που η οφειλή προς την Τράπεζα στις 30/6/14 ήταν ενήμερη, πιστοποιητικό ληξιπρόθεσμης οφειλής ή βεβαίωσης ρύθμισης κατά την ημερομηνία αυτή από Φορολογική Αρχή ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε περίπτωση προηγούμενης αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.3869/2010 ή του Πτωχευτικού Κώδικα, αντίγραφο του δικογράφου της παραίτησης από την υπαγωγή (ή των πρακτικών δικαστηρίου με αναφορά στην παραίτηση).